Gusztusos körítés, szemet gyönyörködtető színek, a Seed Bonbonokat mégsem ajánljuk fogyasztásra. Hagara-Nagy Nóra papírhulladékba csomagolt vetőmagjai környezettudatos és „vállalható” ajándékopciók a karácsonyi céges őrülettől a pedagógusnapi köszöntéseken át az esküvőkig. Aki pedig előrelátó, az még jól is jár! Nórát kérdeztük a zsenge kora ellenére már az Innovációs Nagydíj oklevelével elismert, vállalható vállalkozásáról.
Bejelentkezés Kitöltötték Manifesztó Blog
Tudom, mit ültetsz jövő karácsonykor!
Gusztusos körítés, szemet gyönyörködtető színek, a Seed Bonbonokat mégsem ajánljuk fogyasztásra. Hagara-Nagy Nóra papírhulladékba csomagolt vetőmagjai környezettudatos és „vállalható” ajándékopciók a karácsonyi céges őrülettől a pedagógusnapi köszöntéseken át az esküvőkig. Aki pedig előrelátó, az még jól is jár! Nórát kérdeztük a zsenge kora ellenére már az Innovációs Nagydíj oklevelével elismert, vállalható vállalkozásáról.

Manapság a csapból is a környezetvédelem fontossága folyik. Mégis csak kevesen jutnak el odáig, hogy az életvitelükben törekedjenek minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni. Volt-e nálad fordulópont a környezettudatosságban, vagy fokozatosabb utat jártál be, míg eljutottál a Seed Bonbon ötletéhez?

 

Konkrét „aha-élményem” nem volt, inkább bizonyos mérföldkövek voltak azok, amik egyre tudatosabbá tettek és egészen a környezetbarát reklámajándék készítéséig vittek. Nálam a környezettudatosság a magánéletben és a munkában is egybeforr.

Vidéken, kertes házban nőttem fel, sokat jártunk kirándulni, és nagyon szerettem az állatokat. Mindig nyitott szemmel jártam, sokszor mentettünk meg sérült állatokat, madarakat főleg, de még őzünk is volt. Állatorvos akartam lenni, nagyon készületem rá, de a reál tantárgyak végül nem mentek olyan jól, és a gimi utolsó pillanatában meghátráltam, helyette a biztos bölcsész karra jelentkeztem és magyar szakos tanárként diplomáztam, amit sok évig bántam. Az egyetem alatt lett egy barátnőm, aki akkor már sok-sok éve vegetáriánus volt, és bio élelmiszereket vásárolt főként, illetve mindenféle környezetbarát termékeket. Ez nagyon tetszett, hiszen a természetesség, a környezet védelme mindig is fontos volt számomra és jó volt felismerni, hogy a vásárlásainkkal sokat tehetünk a Földünkért. Aztán amikor terhes lettem a nagyobbik fiammal -  éppen 10 éve-, akkor teljesen rákattantam a témára, mindent ökosítottam, amit csak lehetett. A mosó- és tisztítószereken át az ételekig, a ruházkodásig, mindenben a károsanyag mentes, a kevés szeméttel járó, egészséges, természetes dolgokat kerestem. Szabadúszó újságíróként is a lehető legtöbbször foglalkoztam a témával és idővel könnyedén megtanultam átlátni a hangzatos, felszínes marketingszövegeken, megtanultam felismerni a valódi értékeket. A második gyermekem terhessége idején pedig egy ökogazdálkodási és ökoturisztikai képzést végeztem el, ami szintén hasznomra vált a későbbiekben.

Végül 3 évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy szakítok az újságírással és a sok év alatt látottak, olvasottak, tanultak alapján egyszer csak összeállt a kép. Pár napot egyedül voltam otthon és a korábbi jegyzeteim alapján elkezdtem kísérletezgetni, míg végül sok-sok próbálkozás után megszületett az első Seed Bonbon.

 

 

Rengeteg más iparág termel újrahasznosítható, környezetben lebomló hulladékot, miért pont az irodai papírhulladékra esett végül a választás az alapanyagok megtervezésekor?

 

Szeretem a papírt, talán azért is, mert magyar szakosként jó pár mázsányi megfordult a kezemben, sok van belőle, és könnyen újrahasznosítható komolyabb technológia nélkül is. Eleinte újságpapírokra és szórólapokra is gondoltam, mint alapanyag, de nem volt szimpatikus a gondolat, hogy a sok festékanyag magbonbonként a földbe kerüljön. Nagyon sok helyről kértem szakmai véleményt ezzel kapcsolatban, de használható ötletet egyet sem kaptam. Így ezt az opciót teljesen kiiktattam és mivel a cégek nagy papírfelhasználók, ezért jött az ötlet, hogy akkor tőlük legyen a papír, méghozzá úgy, hogy ha szeretnék, a saját maguk által termelt hulladékból állítjuk elő a nekik készülő termékeket. Ennek a lehetőségnek azóta hatalmas sikere van.

 

 

Az átlagos fogyasztó nem is gondolná, hogy egy, a tietekéhez hasonló szolgáltatásokat nyújtó cégnek mennyire előre kell terveznie – ti már most a karácsonyra készültök. Mi volt a tavalyi tapasztalatotok az ünnepi hajtásról és mivel készültök idén?

 

Tavaly volt az első karácsonyunk, és a sok szakmabeli figyelmeztetése ellenére nem voltunk valami előrelátóak.  Nagyon meglepődtem, hogy rohamszerűen október végén egyik napról a másikra özönlöttek a megrendelések. Bár nagyon örültünk, de komoly hátulütője is volt: nagyon megfeszített tempóval, rövid határidőkkel és ezért sok stresszel kellett ezeket teljesíteni. Mindig azt mondtam magamnak, hogy többet már nem vállalok, de aztán csak jött egy újabb kérés, és sosem tudtam nemet mondani. Végül konkrétan 2 nappal szenteste előtt tudtam csak foglalkozni a karácsonnyal, ennyi idő volt az ajándékok beszerzésére, az ünnepre készülődésre. Most szeretnénk, ha sem mi, sem a megrendelőink nem túlstresszelve élnék meg az adventet, és már akár nyáron jelentkeznének, ha karácsonyra vagy akár az őszi konferencia-rendezvény időszakra rendelnének tőlük. Ezért most júniustól indult egy akciónk, ahol jelentős kedvezményeket kapnak az „előrelátó” megrendelőink, ráadásul hozzájárulnak a könnyebb tervezhetőséghez.

 

 

Milyen átlagos és különleges kérések érkeznek felétek? Milyenek a vásárlói és a szakmai visszajelzések?

 

Sokan kérik, hogy a saját papírjukat használjuk, volt, aki egy házassági évfordulóra a pár által használt papírokat gyűjtötte be, és abból kérte, hogy készítsük az ajándékokat. Vannak persze vicces esetek, mint amikor olyan növényeket kérnek, amelyek nem magokkal szaporíthatók, vagy amikor megkérdezték, hogy papírfa lesz-e majd ezekből.

A vásárlói visszajelzések nagyon pozitívak, a legutóbbi kedvencem egy tavaszi francia–magyar esküvőre készített magyaros designban készült, paprikamagos magbonbonnal kapcsolatban érkezett. A násznép kapta ezeket a kis ajándékokat, és nemrég küldtek fotókat Svájcból és Franciaországból, ahogy nődögélnek a kis paprikák.

Ami pedig a szakmai visszajelzéseket illeti, márciusban a Magyar Innovációs Nagydíj keretein belül „2017-ben megvalósult, elismerésben részesített innovációs startup” oklevéllel tüntették ki a Seed Bonbont, amire nagyon büszke vagyok. Természetesen a nagydíj elnyerésétől messze állunk, hiszen nincsen milliárdos bevételünk, de már ez az elismerés is megtisztelő és motiváló volt.

 

 

 

Te is megosztanád másokkal a saját történeted? Írj nekünk IDE!

 

Ismersz tudatos és átlátható vállalkozást? Ajánlj nekünk másokat ITT!

2018-06-18
Szerző: Vállalható Vállalkozás